Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Reiki και χρόνιοι πόνοι

Reiki και χρόνιοι πόνοι: 
Μπορεί το Reiki να θεραπεύσει τηv επιδημία χρόνιου πόνου;
Reiki και χρόνιοι πόνοι: Μπορεί το Reiki να θεραπεύσει την επιδημία χρόνιου πόνου;

Το Ρέικι και η επιδημία χρόνιου πόνου

Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Ιατρικής. Άλλα 10 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πόνους σε σχεδόν καθημερινή βάση στη Βρετανία, σύμφωνα με την British Pain Society. Αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο για δύο χώρες. Φανταστείτε ποιοι είναι οι αριθμοί παγκοσμίως. Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι ο χρόνιος πόνος είναι μια παγκόσμια επιδημία που επηρεάζει εκατομμύρια ζωές.

Χρόνιος πόνος: ορισμός και κόστος

Ο πόνος, ο οποίος ορίζεται ως πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις έως έξι μήνες, ο χρόνιος πόνος έχει γίνει ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας. Στην ίδια έκθεση, το Ινστιτούτο Ιατρικής διαπίστωσε ότι, από τον Φεβρουάριο του 2014, ο χρόνιος πόνος κοστίζει στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά περίπου 635 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιους πόνους  παίρνουν  φάρμακα για τον πόνο. Ωστόσο, όλο και περισσότερο, οι εναλλακτικές λύσεις όπως το Reiki έχουν αποδειχθεί χρήσιμες. Υπάρχει ακόμα πολλή σύγχυση και έλλειψη εκπαίδευσης όσον αφορά τον χρόνιο πόνο, οπότε η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για να αποφασιστεί η επιλογή της καλύτερης θεραπείας.
πόνος

Κατανόηση του χρόνιου πόνου και των επιπτώσεών του στο σώμα

Μερικά άτομα σκέφτονται τον χρόνιο πόνο ως οξύ πόνο που δεν υποχωρεί. Αυτός ο ορισμός, ωστόσο, δεν αποτυπώνει αρκετά το ευρύ φάσμα των εκδηλώσεών του. Ο χρόνιος πόνος είναι ένας γενικός όρος, αλλά δεν είναι όλοι όσοι πάσχουν από αυτό θα έχουν συγκρίσιμα συμπτώματα. Σύμφωνα με το WebMD, ο χρόνιος πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί συνεχώς ή σποραδικά. Ενώ ο πόνος μπορεί απλώς να ενοχλήσει μερικούς ανθρώπους, άλλοι μπορεί να είναι εντελώς ανίκανοι από αυτόν.
Ο χρόνιος πόνος συχνά περιγράφεται ως «καύση», «πυροβολισμός», «ηλεκτρικό» ή «πόνο» και μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία, πόνο, σφίξιμο και δυσφορία. Με τον καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, διάθεση ή αϋπνία. Η πηγή του χρόνιου πόνου του πάσχοντα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς μπορεί να συμβάλει μια ποικιλία ασθενειών. Μπορεί να παραμείνει από ένα παλιό τραυματισμό, να συνοδεύσει τη φυσική διαδικασία γήρανσης, ή ακόμα και να προέρχεται από κακή στάση του σώματος.
Αλλά ο χρόνιος πόνος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο από το να παρεμβαίνει απλώς στην κανονική καθημερινή ζωή. Οι ερευνητές στο Northwestern University διαπίστωσαν ότι μπορεί να συρρικνώσει τον εγκέφαλο κατά 11%, επιταχύνοντας αποτελεσματικά τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου κατά 10 ή 20 χρόνια. Οι επιδράσεις του χρόνιου πόνου μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο. Με την πάροδο του χρόνου, τα νεύρα που επηρεάζονται γίνονται πιο ευαίσθητα, μέχρι το σημείο όπου ακόμη και η αφή ενός φτερού μπορεί να είναι οδυνηρή.

Τα φάρμακα για το πόνο είναι μόνο μέρος της λύσης

Για πολλούς πάσχοντες από χρόνιο πόνο, τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τον πόνο. Για άλλους ασθενείς, τα φάρμακα για τον πόνο μπορεί να μην είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, για πολλούς ασθενείς, παυσίπονα μπορεί να παρεμβαίνουν σε άλλα φάρμακα. Παρά τα αποδεδειγμένα αποτελέσματά τους, τα φάρμακα για τον πόνο δεν πρέπει να είναι η μόνη λύση που λαμβάνεται υπόψη όταν επιχειρείται η ανακούφιση του χρόνιου πόνου. Η φαρμακευτική αγωγή είναι μόνο μια από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου.

Reiki και χρόνιοι πόνοι… Θα μπορούσε να βοηθήσει;

Εκτός από άλλες φυσικές, μη επεμβατικές θεραπείες, το Reiki γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή. Δεδομένου ότι το Reiki προσφέρεται σε περισσότερες ιδιωτικές συνεδρίες, σε κλινικές και νοσοκομεία, όλο και περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία από ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με το AltMD, πέρα ​​από τη σηματοδότηση ενός φυσικού προβλήματος, ο χρόνιος πόνος μπορεί επίσης να οφείλεται σε ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές. Το Ρέικι μπορεί να τις επιλύσει, επιτρέποντας στην θεραπευτική ενέργεια να ρέει ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του πόνου και της έντασης, καθώς και τα συναισθήματα χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες θεραπείες, το Reiki είναι μια μέθοδος πολλαπλών στόχων που μπορεί να θεραπεύσει τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές ασθένειες. Μέσα από το Reiki, ορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από πόνο λόγω καρκίνου, τραυματισμού ή ψυχολογικής ή συναισθηματικής δυσφορίας έχουν βρει ανακούφιση όταν άλλες μέθοδοι δεν ήταν επιτυχείς.

Αυξανόμενες αποδείξεις στην έρευνα Reiki

Έχουν διεξαχθεί κάποιες μικρές μελέτες για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του Reiki. Υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Reiki για να βρουν ανακούφιση όχι μόνο από τις φυσικές πτυχές του χρόνιου πόνου, αλλά και από το άγχος που συχνά έρχεται με αυτό. Σύμφωνα με άρθρο του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, αρκετές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι θεραπείες του Reiki φαίνεται να χαλαρώνουν τους ασθενείς, να μειώνουν την κόπωση και την κατάθλιψη και να ενισχύουν τη γενική αίσθηση ευημερίας ενός ατόμου.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του Anthony Schifano σχετικά με τον ιστοτόπο της Εθνικής Ένωσης Ινομυαλγίας και Χρόνιου Πόνου, οι συνεδρίες του Reiki έφεραν ανακούφιση και βοήθησαν τα άτομα να αισθάνονται πιο ισορροπημένα. Γράφει ότι οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Ρέικι γνώρισαν «απόλυτη χαλάρωση, λιγότερο έντονους μυς και βελτίωση της εμβέλειας κίνησης». Ένας ασθενής που πάσχει από πόνο ινομυαλγίας για πολλά χρόνια ήταν σε θέση να σταματήσει να παίρνει φάρμακα ανακούφισης του πόνου μετά την έναρξη κανονικών θεραπειών Reiki.

Αύξηση της ευαισθητοποίησης στην ιατρική κοινότητα

Οι ιατροί και οι ασθενείς, καθώς και οι ερευνητές, έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση των πραγματικών και διαρκών αποδεδειγμένων αποτελεσμάτων του Reiki όσον αφορά τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Το Reiki επιτυγχάνει επειδή εργάζεται σε βαθύτερο επίπεδο, επηρεάζοντας τη ροή της θεραπευτικής ενέργειας που προάγει την αίσθηση ισορροπίας και οδηγεί σε ανακούφιση από τον πόνο σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο από διάφορες καταστάσεις. Οι συνεχιζόμενες έρευνες και οι μαρτυρίες των ασθενών έδειξαν ότι μια ολοκληρωμένη, εξατομικευμένη προσέγγιση λειτουργεί καλύτερα. Ο χρόνιος πόνος και οι συνοδευτικές θεραπείες του βρίσκονται ακόμα υπό έρευνα. Το Ρέικι είναι κρίσιμο για αυτήν την έρευνα. Όταν συζητάτε για τον χρόνιο πόνο, ο συνδυασμός φαρμάκων με άσκηση, βελονισμό και Reiki μπορεί δυνητικά να επιφέρει το υψηλότερο επίπεδο ανακούφισης του πόνου.
** Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στο The Reiki Times, το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Reiki.
Μετάφραση, επιμέλεια:
Ανδρέας Ξενάκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου