Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ένας Εγκέφαλος στο "Tanden"

 Η Takata Sensei έλεγε ότι "Η Δύναμη έρχεται από την Κοιλιά"...Η δε Yamaguchi Sensei έλεγε ότι "Tο Reiki κάθεται στο tanden"!!!  

                                                                                                   Shinsei Reiki Kai®  

______________________________________






"Σε όλες τις ιστορικές περιόδους και σε όλους τους πολιτισμούς, η κοινή γνώμη θεωρούσε την κοιλιά ως την κύρια έδρα των συναισθημάτων και των συγκινήσεων. Όμως για τους επιστήμονες...

...ήταν μέχρι σήμερα απλώς ένας σωλήνας που λειτουργούσε αντανακλαστικά, ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους στο δυτικό κόσμο το πιο πεζό, γλοιώδες και ενοχλητικά θορυβώδες μέρος του ανθρώπινου σώματος.

Μέχρις ότου κάποιος σκέφτηκε να μετρήσει τις νευρικές ίνες του εντέρου. Έτσι ανακάλυψε ότι οι αυθαίρετοι ισχυρισμοί των αρχαιότερων παραδόσεων είχαν επιστημονική βάση, αφού στην κοιλιά υπάρχει ένας δεύτερος εγκέφαλος, σχεδόν το αντίγραφο εκείνου που έχουμε στο κεφάλι, ο οποίος δε χρησιμεύει μόνο για την πέψη.

Ανακαλύφθηκε, έτσι, ότι ο κοιλιακός εγκέφαλος λειτουργεί αυτόνομα και στέλνει περισσότερα σήματα στον εγκέφαλο του κεφαλιού απ’ όσα λαμβάνει απ’ αυτόν.

Βοηθά στο να παγιώνονται οι αναμνήσεις που αφορούν στα συναισθήματα. Μπορεί ν’ αρρωστήσει, να υποφέρει από στρες, ν’ αναπτύξει τις δικές του νευρώσεις.

Βιώνει συναισθήματα, "σκέφτεται" και θυμάται. Και μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις.

Ίδια κύτταρα, ίδιες αρχές λειτουργίας


Ο δεύτερος εγκέφαλός μας αναλαμβάνει τις "αποφάσεις της κοιλιάς", δηλαδή τις αυθόρμητες και ασυνείδητες, άρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη χαρά όσο και στον πόνο μας. Για τη μελέτη αυτού του δεύτερου εγκεφάλου γεννήθηκε μια καινούρια επιστήμη: η νευρογαστρεντερολογία.


Τα θεμέλιά της έθεσε, στα μέσα του 1900, ο Λέοπολντ Άουερμπαχ, ένας Γερμανός νευρολόγος ο οποίος, μελετώντας το έντερο στο μικροσκόπιο, παρατήρησε δύο λεπτότατα στρώματα νευρικών κυττάρων ανάμεσα σε δύο στρώματα μυών. Κι ανακάλυψε ότι αυτό το είδος δικτυωτού πλέγματος περιβάλλει όλη την πεπτική οδό μέχρι το ορθό έντερο.

Το δίκτυο των νευρικών κυττάρων που ανακάλυψε ο Άουερμπαχ είναι το κέντρο διαχείρισης και ελέγχου. Δεν περιορίζεται στο να αναλύει τη σύνθεση των τροφών και στο να συντονίζει τους μηχανισμούς απορρόφησης και έκκρισης της.

Ελέγχει επίσης την ταχύτητα διέλευσης του περιεχομένου καθώς και άλλες λειτουργίες, οι οποίες ρυθμίζονται χάρη στην ισορροπία μεταξύ των ανασταλτικών και των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, των διεγερτικών ορμονών και των προστατευτικών εκκρίσεων.

Ο κοιλιακός μας εγκέφαλος πρέπει ν’ αναλύσει την κάθε τροφή στα συστατικά της για ν’ αποφασίσει ποια στοιχεία πρέπει να απορροφήσει και ποια να αποβάλει - δηλητήρια, μικροοργανισμούς. Κι αυτό γιατί ο κοιλιακός εγκέφαλος είναι επίσης ο οργανωτής της άμυνας ενάντια στους εισβολείς.

Το 1981, ο Αυστραλός Μαρτσέλο Κόστα, απέδειξε ότι τα νευρικά κύτταρα του εντέρου παράγουν σεροτονίνη, για την οποία ήδη γνώριζαν ότι ήταν ένας από τους πολλούς νευροδιαβιβαστές του νευρικού συστήματος.

Όμως, δεν είναι η μοναδική ουσία που εκκρίνεται από τον κοιλιακό εγκέφαλο, ο οποίος είναι ένα τεράστιο χημικό εργοστάσιο που παράγει περίπου σαράντα νευροδιαβιβαστές ή νευρορυθμιστές, μέσω των οποίων τα διάφορα μέρη του επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κρανιακό εγκέφαλο

Τα κύτταρα και των δύο εγκεφάλων μιλούν την ίδια χημική γλώσσα


Αυτό εξηγεί το γιατί συχνά οι ασθενείς από Αλτσχάιμερ και πάρκινσον παρουσιάζουν ίδιου τύπου βλάβες και στους δύο εγκεφάλους.



Όπως επίσης και το γιατί τα ψυχοφάρμακα επιδρούν και στο έντερο και τα γαστρεντερικά φάρμακα και στον εγκέφαλο.

Η πιο πρόσφατη θεραπεία, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, για το ευερέθιστο κόλον είναι αποτέλεσμα των ερευνών για τον κοιλιακό εγκέφαλο. Από τη συγκεκριμένη ασθένεια υποφέρει το 20% του πληθυσμού.

Προκαλεί πόνους στην κοιλιά, ακανόνιστες κενώσεις και συσσώρευση αέριων. Δεν ξέρουμε γιατί το κόλον αυτών των ασθενών δυσλειτουργεί.

Ένοχος, σύμφωνα με τον Σέρμαν- καθηγητή φυσιολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Ανόβερου- είναι ο κοιλιακός εγκέφαλος ή, ακριβέστερα, η κακή συνεννόηση μεταξύ του πάνω και του κάτω εγκεφάλου - το ίδιο πιθανόν ισχύει και για άλλες πενήντα περίπου ασθένειες.

Ο κοιλιακός εγκέφαλος μπορεί να υποφέρει κι από νευρώσεις. Πάντως, η επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφάλων ρυθμίζεται από εκείνον της κοιλιάς.

Απ’ αυτόν ξεκινά το 90% των μηνυμάτων προς το κεφάλι


Εμείς τα αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν είναι σήματα συναγερμού που προκαλούν μια σειρά από ενοχλητικές αντιδράσεις.

Ο Έμεραν Μάγερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι ένα μέρος των μηνυμάτων του κοιλιακού εγκεφάλου φτάνει στο μεταιχμιακό σύστημα που βρίσκεται στο κέντρο του πάνω εγκεφάλου.

Αυτό το σύστημα παίζει αποφασιστικό ρόλο στη ρύθμιση της συναισθηματικής μας συμπεριφοράς, αφού επεξεργάζεται τα αρνητικά σήματα και καταστέλλει τα δυσάρεστα συναισθήματα.


Τα ερεθίσματα που προέρχονται από το έντερο γίνονται αντιληπτά μόνο όταν ξεπερνούν ένα σχετικά υψηλό κατώφλι(τιμή ενεργοποίησης), ενώ όποιος υποφέρει από ευερέθιστο κόλον, σύμφωνα με τον Μάγερ πιθανόν να έχει πιο χαμηλό κατώφλι, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται και την παραμικρή εντερική κίνηση.

"Οι καταθλιπτικοί και οι αγχωτικοί έχουν παρόμοια συμπτώματα", αναφέρει ο Μάγερ.

Όταν ο πάνω εγκέφαλος αισθάνεται πίεση ή φόβο, θέτει σε συναγερμό τα κύτταρα του εντέρου, τα οποία παράγουν ερεθιστικές ουσίες όπως η ισταμίνη. Η πρωτεΐνη αυτή ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα του πεπτικού σωλήνα κι αυτά προκαλούν συσπάσεις στους μυς του εντέρου.

Έτσι εξηγούνται οι κράμπες, οι σουβλιές και η διάρροια. Αυτό το σήμα συναγερμού ανεβαίνει έπειτα στον κρανιακό εγκέφαλο, ο οποίος το αναμεταδίδει στον κοιλιακό και πάει λέγοντας. Αν το άγχος δεν υποχωρήσει, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και τα συμπτώματα γίνονται χρόνια.

Τα άγχη του παρελθόντος χαράσσονται ανεξίτηλα και στην κοιλιά


"Τα άγχη που βιώσαμε κατά το παρελθόν εντυπώνονται τόσο στο κεφάλι όσο και στην κοιλιά, δημιουργώντας μια ισόβια υπερευαισθησία του άξονα κεφάλι-κοιλιά", τονίζει ο Σέμαν. Μήπως λοιπόν η μελαγχολία και ο φόβος γεννιούνται στο έντερο;

"Τα δεδομένα μάς λένε ότι, όπως το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού επιδρούν στη διάθεσή μας, έτσι και άλλες ψυχικές καταστάσεις μπορεί να γεννιούνται στον κοιλιακό εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων και η τυπική κατάθλιψη", υποστηρίζει ο Μάγερ.

Και η κοιλιά επίσης ονειρεύεται


"Μπορούμε να πούμε ότι ο κοιλιακός εγκέφαλος σκέφτεται", ισχυρίζεται ο Σέρμαν."Είναι οργανωμένος με λειτουργικό τρόπο, δουλεύει με μια σειρά κυκλωμάτων, είναι σε θέση να καταγράφει διαφορετικές καταστάσεις και ν’ αντιδρά αυτόνομα. Εν ολίγοις, έχει όλα τα στοιχεία ενός ολοκληρωμένου νευρικού συστήματος".


Το κεφάλι είναι η "τράπεζα" των συναισθημάτων, αφού συλλέγει όλες τις αντιδράσεις και τα δεδομένα κυρίως στο μετωπιαίο φλοιό.

Ο κοιλιακός εγκέφαλος διηγείται τη δική του εκδοχή στον πάνω εγκέφαλο, δημιουργεί το δικό του "αισθηματικό" προφίλ και προετοιμάζει ένα αισθητικό υπόστρωμα ή κλίμα για τη νύχτα.

Πράγματι, κατά τη φάση REM του ύπνου, όπου ο εγκέφαλος παράγει κύματα υψηλής συχνότητας (αλλά χαμηλού δυναμικού) και όνειρα, τα σπλάχνα αρχίζουν κι αυτά να πάλλονται κυματιστά χάρη στη σεροτονίνη.

Μ’ αυτά τα κύματα ο κρανιακός εγκέφαλος "αποθηκεύει" τις αναμνήσεις με όλη τη συναισθηματική τους φόρτιση.

"Τα προσεχή χρόνια ίσως ανακαλύψουμε ότι ο εγκέφαλος και η κοιλιά είναι η βιολογική μήτρα του ασυνειδήτου."



Πως λειτουργεί;

Το ‘Εντερικό Νευρικό Σύστημα’ (ΕΝΣ) είναι εμπεδωμένο στο περίβλημα του ιστού που βρίσκεται στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο λεπτό και το παχύ έντερο.

Σχεδόν κάθε ρυθμιστική χημική ουσία του βασικού Εγκέφαλου βρίσκεται επίσης στον ΕΝΣ, περιλαμβάνοντας ορμόνες και νευροδιαβιβαστές. Στο βιβλίο του ‘The Second Brain’ ο καθηγητής Dr. Michael Gershon του New York City’s Columbia – Presbyterian Medical Center, αναφέρει ολόκληρο το Γαστρεντερικό Σύστημα ως ‘το δεύτερο νευρικό σύστημα του σώματος’.

Επίσης σχολιάζει: «Ο Εγκέφαλος δεν είναι το μόνο μέρος του σώματος που είναι γεμάτο από νευροδιαβιβαστές…ένα εκατομμύριο νευροδιαβιβαστές υπάρχουν κατά μήκος των σπλάχνων…περίπου ο ίδιος αριθμός βρίσκεται στον βασικό Εγκέφαλο…».
Βασικά ο συνολικός αριθμός των νευρικών κυττάρων στα σπλάχνα είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των νεύρων που συνδέουν το υπόλοιπο σώμα με τον βασικό Εγκέφαλο. Αυτό το πολύπλοκο σύμπλεγμα επιτρέπει στο ΕΝΣ να ενεργεί ανεξάρτητα από τον βασικό Εγκέφαλο.

Είναι σημαντικό και ο δεύτερος Εγκέφαλος μας να λειτουργεί αποτελεσματικά. Δίνεται σημασία στο τι μπορεί να συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα."


Πηγή : physio
Το είδαμε στο http://www.planitikos.gr/2012/05/blog-post_1198.html

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Reiki for Cancer Survivors


by Shirley Archer, JD, MA on May 08, 2015

Reiki, a form of Japanese energy healing, may help women with cancer to improve their quality of life. University of Huddersfield researchers, in Huddersfield, England, conducted an exploratory, qualitative study of Reiki experiences among women living with cancer. Serena McCluskey, PhD, a senior research fellow in the university’s Centre of Applied Psychological and Health Research and a Reiki practitioner, said, “Due to more effective methods of diagnosis and treatment, people are living longer with cancer and it is now often classed as a long-term condition. Patients don’t go into the hospital or see consultants as frequently, so they often look at things outside of normal medical treatment to help them cope with the effects of living with the disease, such as depression, anxiety, fatigue and pain” (University of Huddersfield news release).
Over a 1-year period, investigators interviewed 10 women who had received 
therapeutic Reiki treatments at local hospices. Interview evaluations revealed that 
the women consistently described feelings of inner peace, relaxation and release 
of emotional strain from Reiki therapy.
McCluskey said, “We are aware of criticism from the empirical evidence about the validity 
and credibility of Reiki and so we did a scientific literature review on the subject. We will publish 
the findings on that.”

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Remarkable Healing Power of Reiki as Cancer Treatment

Ask the majority of people what they fear most and the answer will be cancer.
That's hardly surprizing since this prevalent disease is responsible for more deaths around the world than any other cause. Cancer is the leading cause of death in Australia and the second most common cause of death in the U.S., but there is real hope of turning these statistics around.
Thanks to advancement in medical technology, some cancers can be detected in the early stages, optimizing treatment and survival rates. Over the past 20 years, survival rates for many common cancers has risen by 30 percent, and more than half of cancer patients are still surviving five years after diagnosis.
As medical practices and treatment options continue to evolve, so too does the understanding of the human mind and body, and the vital role they play in our survival.
Scientific evidence shows the mind and body are connected, and both must be at peace when fighting cancer. Patients with high expectations of getting better, often do because of the release of biological chemicals altering specific areas of the brain to aid in recovery.
Over the past two decades, the Australian medical profession has acknowledged the connection between the body and mind, and its role in our overall health. Mind-body therapy now plays an integral part of whole-person care.

What Is Mind-Body Therapy?

Mind-body therapy is any practice that helps restore the balance between the mind, body and soul, and it creates in-depth healing on all levels — spiritual, mental and physical.
Ongoing research has shown that mind-body therapy can improve quality of life for those with a life-limited illness, such as mesothelioma, in a number of ways including:
  • Reduction of pain
  • Reduction in chemotherapy side effects
  • Reduction of stress and anxiety
There are many different types of mind-body therapies, including yoga, tai chi, meditation, qigong, creative visualization, pranic healing and art therapy.
One of the most accepted and practiced forms of alternative therapy is Reiki which works in conjunction with regular medical or psychological treatment.

What Is Reiki?

Reiki is a non-invasive therapy that passes subtle energy from one being to another to help promote well-being.
No pressure or tissue manipulation is used.
Those trained in the art of Reiki therapy tap into the infinite supply of healing energy in the universe and transfer it to others by laying their hands on or slightly above different areas of the body. These regions usually include the head, shoulders, stomach and feet which together take in the body’s seven chakras — the energy centers of our body.
Reiki does not require any equipment. It can be performed on those lying down, sitting up or standing, and it's done through the clothing.
It helps relieve tension, anxiety and fear. Responses to Reiki treatments vary from person to person but most experience a deep feeling of relaxation and peace. Some people fall asleep during treatment and awaken feeling refreshed and more positive about their future.

Hospitals Provide Reiki for Their Patients

Scientific evidence has shown that Reiki can minimize patients’ symptoms and improve their quality of life.
Research carried out at the Hartford Hospital in Connecticut, revealed that Reiki improved the sleep pattern of patients by 86 percent, reduced levels of pain and nausea by 78 percent and 80 percent, respectively.
Hospitals and clinics across Australia and the U.S. are beginning to acknowledge Reiki as a meaningful way to improve patient care.
California Pacific Medical Center, one of the largest hospitals that state, offers a range of complementary therapies, including acupuncture homeopathy, aromatherapy and Reiki, for acute and chronic illnesses.
The International Association of Reiki Professionals shows that Dr. Michael Cantwell, a pediatrician at California Pacific Medical Center, uses Reiki in the "treatment of acute illnesses such as musculoskeletal injury, pain, headache, acute infections and asthma."

Cancer Prevention

According to the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, the number of new cancer cases can be reduced if people take advantage of cancer screening technology.
Screening helps identify precancerous lesions and early stages of cancer development, optimizing the chance of successful treatment. Vaccines also are used to help prevent some cancers.
Medical technology aside, the best defense we have against cancer lies within the strength of our body and our mind. Taking good care of them both will reward us with good health and minimize our chance of getting cancer.
Taking good care of the body and mind is equally important for those already diagnosed with cancer because it will give them the physical and emotional strength needed to fight the disease.


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Το Reiki ωφελεί τους καρκινοπαθείς

Καινούρια έρευνα δείχνει ότι το Ρέικι ωφελεί τους καρκινοπαθείς!




Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον το ήμισυ του γενικού πληθυσμού θα παρουσιάσει καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Από την άλλη πλευρά, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ βρέθηκε ότι η συμπληρωματική θεραπεία με Ρέικι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και της κόπωσης. Τα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο συνέδριο και πιθανόν να ακολουθήσει έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας.
Η έρευνα έχει τίτλο «Μια διερευνητική μελέτη σχετικά με το Ρέικι σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο» (An exploratory study of Reiki experiences in women living with cancer) και διεξήχθη από τη δρα Serena McCluskey, η οποία είναι ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας για την Ψυχολογία και την Υγεία και την καθηγήτρια Marilynne Kirshbaum. Συμμετείχε επίσης η δρ Maxine Stead, η οποία διαθέτει ακαδημαϊκές σπουδές στην έρευνα της Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας και τώρα είναι ιδιοκτήτρια ενός ολιστικού κέντρου Σπα στο Χάντερσφιλντ.
Είναι και η ίδια επαγγελματίας του Ρέικι, μια ιαπωνική τεχνική κατά την οποία τα χέρια του θεραπευτή θεωρείται ότι απελευθερώνουν θετική ενέργεια.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το Ρέικι μπορεί να αποτελέσει ένα ωφέλιμο εργαλείο στην αυτοδιαχείριση σε θέματα ποιότητας ζωής στις γυναίκες με καρκίνο». Η ομάδα πιστεύει ότι υπάρχει μια περίπτωση να προστεθεί στο σύνολο των συμπληρωματικών θεραπειών που είναι διαθέσιμες μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Ο Βελονισμός και άλλες τεχνικές που είχαν θεωρηθεί αρκετά ανορθόδοξες συστήνονται πλέον από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς σκεφτήκαμε ότι χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για το Ρέικι», δηλώνει η δρ McCluskey. «Δεν υπονοούμε φυσικα ότι μπορούμε να προσφέρουμε επιστημονικά αποτελέσματα, αλλά αυξάνουμε τα αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν την ποιότητα ζωής στις γυναίκες με καρκίνο».
Λεπτομερείς συνεντεύξεις
Κατά τη διάρκεια ενός έτους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν λεπτομερείς συνεντεύξεις σε 10 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία Ρέικι σε 2 κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας στην περιοχή. Ανακάλυψαν ότι προσφέρει οφέλη όπως απελευθέρωση της συναισθηματικής έντασης, «καθάρισμα του νου από τον καρκίνο» και προκαλεί συναισθήματα εσωτερικής γαλήνης και χαλάρωσης.
Η δρ Stead δηλώνει τα εξής: «Τα οφέλη διαρκούν ένα δεκαπενθήμερο. Πραγματικά αποτέλεσε μια διέξοδο από όλα όσα είχαν περάσει. Συχνά υποβάλλονταν σε πολλές θεραπείες ενώ το Ρέικι ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα και φάνηκε να τις βοηθά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους βελτιώνοντας τη διάθεσή τους.»
Η δρ McCluskey και η δρ Stead, οι οποίες είναι πλέον Δασκάλες Ρέικι, ήταν συνεργάτιδες στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Έρευνα Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας και τον Τομέα Κλινικών Δοκιμών – τα οποία σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από το ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) – όπου ερεύνησαν θέματα σχετικά με την ποιότητα ζωής.
Η δρ McCluskey αναφέρει: «Λόγω των πιο αποτελεσματικών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, οι άνθρωποι με καρκίνο ζουν περισσότερο και τώρα συχνά η ασθένεια αυτή αποτελεί μια μακροχρόνια κατάσταση. Οι ασθενείς δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο ούτε επισκέπτονται συμβούλους τόσο συχνά, κι έτσι εξετάζουν τα πράγματα έξω από την καθορισμένη ιατρική θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ασθένειας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κούραση και ο πόνος».
Πιλοτικό πρόγραμμα
Τα ευρήματα του πιλοτικού προγράμματος πρόκειται να παρουσιαστούν σε μια εργασία στο συνέδριο της Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας στη Βρετανία το 2015 που θα πραγματοποιηθεί στο Λιντς (19-20 Μαρτίου). Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους και ελπίζουν να επεκτείνουν το έργο τους.
Εκτός από το γεγονός ότι η δρ Stead είναι επαγγελματίας του Ρέικι στο Alexandra House Health Spa στο Χάντερσφιλντ, οι συνεργάτες της έχουν επίσης δοκιμάσει τη θεραπεία και αναφέρουν τα οφέλη της, όχι όμως σε επιστημονική βάση.
Η δρ Stead προσθέτει: «Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς και γιατί τα πουλιά μεταναστεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου και επιστρέφουν στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο, αλλά μια μέρα ίσως τα καταφέρουμε. Το ίδιο ισχύει και για το Ρέικι».


Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο CHUJIRO ΚΑΙ Η KIYOE HAYASHI ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΧΑΒΑΗ

*Μία ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία από τον James Deacon.
Είναι ένα στοιχείο που ίσως να ενισχύει την υπόθεση κάποιων σχολών Reiki ότι ο Chujiro Hayashi
Δεν ήταν ιατρός. Παρόλα αυτά όμως σύμφωνα με έρευνα του Tadao Yamaguchi sensei, παρουσιάζεται ώς ιατρός του ναυτικού στα αρχεία του φορολογικού μητρώου, καθώς και από 
μαρτυρία της Mari Okazaki shihan, σε έγγραφο που είδε από δημαρχείο, στα Ιαπωνικά, και σε εφημερίδα της Hawaii στην Ιαπωνική γλώσσα, ο Chujiro Hayashi επίσης αναφέρεται ώς ιατρός του ναυτικού.*

"Την Παρασκευή,στις 24 Σεπτεμβρίου του 1937, ο Chujiro Hayashi και την κόρη του, Kiyoe, απέπλευσε από Yokοhama με το M.S. Chichibu Maru ».

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, το πλοίο αγκυροβολεί στη Χονολουλού.

Το ζευγάρι θα παραμείνει στη Χαβάη περίπου για 4 μήνες και 3 εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο θα συνοδεύσουν την Hawayo Takata σε μια περιοδεία διαλέξεων για την προώθηση της θεραπευτικής τέχνης Ρέικι".


"Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 το Chichibu Maru απέπλευσε κανονικά μεταξύ του Χονγκ Κονγκ, Σαγκάη, Κόμπε, Γιοκοχάμα, Χονολουλού, Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, και περιστασιακά ζητήθηκε επίσης για Ναγκασάκι, Χονγκ Κονγκ και Μανίλα".


Δηλωμένοι Επιβάτες του M.S. Chichibu Maru:




Σε μεγέθυνση η λίστα με τα ονόματα Chujiro και Kiyoe Hayashi



"Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με το τμήμα στη λίστα για Προσφώνηση 
ή Επάγγελμα, ο Chujiro αναφέρεται ως «Master of Hayashi Reiki Kenkyu» *, και όχι ως  Ιατρός (M.D.) "




Hawayo Takata  & Chujiro Hayashi 

Φωτογραφία από την Hawaii Hochi (Εφημερίδα Ιαπωνικής Γλώσσας), 20 Νοεμβρίου 1937







Πηγή :http://aetw.org/reiki_hayashi_travel_record.html
Φωτογραφίες από την σελίδα: http://aetw.org/reiki_hayashi_travel_record.html
*Σχόλια: Andreas Xenakis
Μετάφραση κειμένου Andreas Xenakis

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Παραδοσιακό Ιαπωνικό Reiki

Ο όρος "Παραδοσιακό Ιαπωνικό Ρέικι" χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει συγκεκριμένη θεραπευτική τέχνη Ρέικι που σχηματίστηκε από τις γνήσιες διδασκαλίες όπως αυτές δημιουργήθηκαν από τον Ουσούι Μικάο το 1922 και τις διδασκαλίες που δεν "έφυγαν" από την Ιαπωνία!
Το 1993 περίπου ο Γερμανός δάσκαλός του Ρέικι Φρανκ Αρτζάβα Πίτερ ταξίδεψε στην Ιαπωνία όπου και κατάφερε να συλλέξει απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το Παραδοσιακό Ιαπωνικό Ρέικι.
Έκτοτε, οι σχολές Ιαπωνικού κλάδου που καθιερώθηκαν ώς Παραδοσιακές, είναι οι παρακάτω :

Usui Reiki Ryoho Gakkai (臼井靈氣療法學會 σε κάντζι χαρακτήρες, που σημαίνει "Η Κοινωνία εκμάθησης της Θεραπευτικής Τέχνης της Συμπαντικής Ενέργειας του Ουσούι") και ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ουσούι Μικάο. Ο τρόπος διδασκαλίας υποτίθεται ότι είναι ο ίδιος του Ουσούι, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ακριβώς λόγω της μεγάλης μυστικότητας των μελών της. Σιγά σιγά όμως, μέλη της Gakkai, όπως ο δάσκαλος Hiroshi Doi, έχουν μοιραστεί κάποιες από τις διδασκαλίες της με τον υπόλοιπο κόσμο. Η κοινωνία όμως παραμένει αυστηρά κλειστή και μυστική. Τελευταίος πρόεδρος αυτής ο δάσκαλος(Shihan), Masaki Kondoh.


Reido Reiki Gakkai (靈道靈氣學會 που σημαίνει, Η κοινωνία εκμάθησης του πνευματικού δρόμου της συμπαντικής ενέργειας), είναι το όνομα που δόθηκε στη σχολή, που προκύπτει από τους δασκάλους της Ryōhō Gakkai και ηγείται από τον Fuminori Aoki ο οποίος πρόσθεσε τις διδασκαλίες της Ryōhō Gakkai, με ελάχιστες διαφορές. Ο Fuminori Aoki εμπνεύστηκε από το σύμβολο koriki (που σημαίνει "η δύναμη της ευτυχίας") όπου τελικά το υιοθέτησε στο σύστημά του!


Komyo Reiki Kai (光明レイキ會 που σημαίνει "Η κοινωνία της φωτεινής συμπαντικής ενέργειας") και ιδρυτής του είναι ο Hyakuten Inamoto, βουδιστής μοναχός και δάσκαλος (Shihan) Reiki. Το Komyo Reiki είναι ένα "Hayashi shiki (στύλ) Usui Reiki Ryoho".Είναι ένα σύστημα που επιμένει στην απλότητα και βασίζεται στην Ιαπωνική αισθητική "το λιγότερο είναι περισσότερο". Η γραμμή του προέρχεται από τον Hayashi, μέσω Chiyoko Yamaguchi (山口千代子), που παρέμεινε στην Ιαπωνία. Μετά από πολλή έρευνα στις αρχικές διδασκαλίες του Δάσκαλου Ουσούι, ο Hayakuten Inamoto ανέπτυξε το Komyo Reiki Kai το 1998 και άρχισε την διδασκαλία σε τάξεις.


Jikiden Reiki (直傳靈氣, που σημαίνει "Η άμεση διδασκαλία της συμπαντικής ενέργειας"). Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε γνωστό ότι η κυρία Chiyoko Yamaguchi, διδάχτηκε Reiki από τον μαθητή του Usui Sensei, Chujiro Hayashi το 1938. Μυήθηκε στο Ρέικι στην ηλικία των 17. Μετά από αυτό, εργάστηκε με το Ρέικι σε όλη τη ζωή της μέχρι που πέθανε το 2003. Η ύπαρξή της ήταν τόσο πολύτιμη, που πολλοί άνθρωποι της κοινωνίας του Reiki, ζήτησαν να τους διδάξει ό, τι είχε μάθει από τον Hayashi. Άρχισε να διδάσκει με το γιο της Tadao Yamaguchi το 1999 με το όνομα Jikiden Reiki (直傳 靈氣) * "Jikiden" σημαίνει "άμεση διδασκαλία (από Chujiro Hayashi)". Τώρα, η δραστηριότητα της σχολής συνεχίζεται με τον Tadao Yamaguchi!


Shinsei Reiki Kai® (神聖靈氣會, που σημαίνει " Η κοινωνία της Ιερής ενέργειας του σύμπαντος"). Έχει Ιαπωνική αντίληψη και ακολουθεί με ακρίβεια τις διδασκαλίες της σχολής Hayashi Reiki Kenkyu Kai, για το USUI REIKI RYOHO. Είναι ένα Reiki Ryoho, χωρίς στρεβλώσεις, δυτικοποιήσεις, και προσθήκες.
 Κινείται ανάμεσα στις σχολές του Ιαπωνικού κλάδου, χωρίς όμως να δεσμεύεται από την πολιτική τους. Το Shinsei Reiki Kai, διδάσκει τέσσερα επίπεδα Reiki : SHODEN, OKUDEN ZEN-KI, OKUDEN KO-KI και SHINPIDEN / (SHIHAN). Η διδασκαλία είναι καθαρή όπως την δεκαετία του 1930. Η ενέργεια που βιώνουν οι ασκούμενοι είναι ισχυρή και οι τεχνικές είναι απλές με άμεσο αποτέλεσμα. Το Shinsei Reiki Kai είναι ανεξάρτητος οργανισμός και έχει την δυνατότητα να αφαιρεί από τις διδασκαλίες τα πρόσθετα στοιχεία. Κάθε τεχνική εξετάζεται για την προέλευση και την αποτελεσματικότητα. Το Shinsei Reiki και το ύφος της διδασκαλίας του, είναι εμποτισμένο από την Ιαπωνική αντίληψη για την σημαντικότητα της απλότητας!

Reiki Research – Reiki and ACS

Winning Abstracts from the 2008 Medical Student Abstract Competition: Physiologic Effect of Relaxation Therapies on Autonomic Tone Early After Acute Coronary Syndromes.

Author: Rachel Summer Claire Friedman, Yale University
Introduction
Post-MI patients are at increased risk of arrhythmic sudden death. Stress and sympathetic activation are known to influence arrhythmogenesis. While relaxation therapies improve psychological well-being in multiple medical illnesses, whether these therapies can positively influence sympathovagal balance in the post-MI population is unknown. We explored the physiologic effects of Reiki, a light-touch relaxation therapy, and music on post- acute coronary syndrome (ACS) inpatients, using heart rate variability (HRV) to assess changes in cardiac autonomic function during treatment.
Methods
Forty-eight patients with ACS within the last 72 hours were randomized to received a single 20-minute session of either Reiki, classical music, or a control “minimal distraction environment”. All subjects underwent ambulatory ECG holter monitoring. Emotional state was assessed by Likert scale. HRV was analyzed by spectral analysis via fast Fourier transformation during the baseline, intervention, and post-intervention periods and high-frequency power (log-normalized) compared via ANOVA with repeated measures. Adequate holters were recorded in 12 control, 13 music, and 12 Reiki patients.
Results
As shown in the table below, high frequency (HF) component of HRV, an index of parasympathetic tone, increased significantly during Reiki but not during music or control. RR interval increased significantly with Reiki and control, but not with music. Reiki significantly reduced reported anxiety and increased sense of relaxation compared to control, whereas music did not. ? Reiki (R) ? Music (M) ? Control (C) P value P value P value C vs. R M vs. R C vs. M Ln HF HRV 0.58±0.16 -0.1±0.16 0.06±0.16 0.025* 0.007* 0.5 RR (msec) 46.49±11.3 0.22±10.9 41.40±11.3 0.79 0.002* 0.01* Anxious -1.91±0.7 -0.39±0.8 0.54±0.8 0.04* 0.13 0.41 Relaxed 3.03±0.6 1.71±0.7 0.5±0.7 0.005* 0.21 0.18 Change in physiological and psychological parameters with intervention. * P value significant, p < 0.05.
Conclusion
Reiki increases vagal activity and decreases anxiety in patients after ACS. Whether longer-term use of this therapy can improve outcomes requires further study.


From: http://www.acponline.org/medical_students/impact/archives/2008/10/abstracts/